„Laikapaka” – pārtikas iepakojumā ierakstīts stāsts

Katram produktam ir ne tikai sava garša, bet arī stāsts. Ņemot vērā, ka Latvijas viena no galvenajām vērtībām ir pārtikas ražošana, tā ir ļoti bagāta ar stāstiem un tradīcijām. Ir produkti, kas nemanāmi parādās un pazūd, ir, kas kļūst par leģendām vai kļuvuši par Latvijas vai kāda reģiona neatņemamo kultūras sastāvdaļu.

Tomēr, pirmais un pēdējais ar ko mēs saskaramies ir iepakojums. Tas rada pirmo iespaidu, kā arī paliek atmiņās sasaistoties ar kādu dzīves notikumu. Bet nākotnes paaudzēm, iepakojums faktiski ir vienīgais, kas var pavaicāt par to, kāda bija pirmsteču ikdiena. Tas arī spēj iedvesmot uz rīcību, kas maina ne tikai turpmāko dzīves ceļu, bet arī dod citiem ko jaunu.

Arī izstādes autoram Artūram Āboliņam, tieši atmiņas par „bērnības garšu”, kopš 2011. gada mudināja sākt pētīt Rēzeknes Piena Konservu Kombināta vēsturi, kas vēlāk arī noteica turpmāko autora dzīves ceļu, tostarp, paplašinot pētniecības loku, ietverot jau visu Latvijas pārtikas vēsturi.

Dotā izstādē ir parādīti pārsvarā 20 gadsimtā Latvijas teritorijā ražoto un ievesto pārtikas produktu iepakojumi, kas savā laikā ietekmējuši uz to, kādi ir mūsu ēšanas paradumi pašlaik un kas ir kļuvis par „Latvijas garšas” neatņemamo sastāvdaļu.

„Laikapakas” eksponēšanas vieta ir simboliska ar to, ka šeit jau vairākus gadus Rēzeknes Tehnoloģiju Akadēmija apmāca jaunos pārtikas produktu pārstrādes specialistus, kas nākotnē turpinās veidot „Latvijas garšu”.

  • Ekskursijas ilgums – 1-1,5 h
  • Ekskursantu daudzums – līdz 15 personām
  • Ekskursijas maksa – bez maksas (tiek pieņemti ziedojumi izstādes uzturēšanai un papildināšanai)
  • Pētīšanai, saglabāšanai un izstādes papildināšanai tiek pieņemti jebkādi līdz 2004 gadam Latvijas teritorijā ražotie vai ievestie pārtikas iepakojumi, etiķetes vai citi eksponāti.
Atrašanās vieta

Pils iela 23a

Ekskursijas pieteikšana

28367854

arturs.abolins@rta.lv